You are currently viewing Az első weboldal

Az első weboldal

  • Bejegyzés szerző:
  • Bejegyzés kategória:blog

A világ első weboldala 1991. augusztus 6-án jelent meg az interneten.

Az oldalt Tim Berners-Lee, a World Wide Web megalkotója hozta létre, és a honlap célja éppen ez volt, hogy elmagyarázza a web működését. Az oldal egy NeXT számítógépen futott az Európai Nukleáris Kutatási Szervezetnél (CERN).

Tim Berners-Lee NeXT számítógée volt az első webszerver, és ezen készült egy primitív böngésző is

A CERN archív oldala szerint a világ első, működő webcíme a http://info.cern.ch/hypertext/WWW/TheProject.html volt, amely a web működéséről, honlapok létrehozásának lehetőségekről tartalmazott információkat. Sajnos az oldal 1991-es, eredeti állapotáról nem maradtak mentések, az egy évvel későbbi állapotát azonban a web fejlesztését felügyelő World Wide Web Consortium a mai napig őrzi. Így néz ki most:

1992-es évben készült változat

Az első magyar honlap

Nem kellett túl sokat várni a világ többi részén sem a webszerverek és honlapok megjelenésére. Az első hazai honlap a www.fsz.bme.hu címen volt elérhető, amelyet a Budapesti Műszaki Egyetem irányítástechnika és informatika tanszékén üzemeltek be 1993-ban. A tanszék információi szerint nagyjából a világon ötszázadikként indítottak útjára internetes oldalt.

Az oldal a mai napig elérhető, és így néz ki:

Az első magyar honlap a BME szerverén

forrás:

https://www.origo.hu/techbazis/20120806-megnezheti-a-vilag-elso-honlapjat.html

https://www.invitech.hu/techpercek/1991-az-elso-weboldal?gclid=Cj0KCQjwzYGGBhCTARIsAHdMTQzQ9ywRhQeaEWWQurPlUE7CloxXw0mVbIx2nbIozA7cmtx6KrFp7AwaAivcEALw_wcB