You are currently viewing A színek jelentősége a webdesign-ban

A színek jelentősége a webdesign-ban

  • Bejegyzés szerző:
  • Bejegyzés kategória:blog

A színek élettani hatásai

Laboratóriumi körülmények között igazolható, hogy a különböző színes fényekkel megvilágított emberek mérhető biológiai reakciókat mutatnak. Hatással voltak a színek a vérnyomásra, a bőrelektromosságra, a teljes idegrendszerre és anyagcserére is. A valós életben azonban soha nem vagyunk kitéve egyetlen szín ilyen erőteljes hatásának. Kisebb felületen, több színt érzékelünk egyszerre, általában mozgás közben, ráadásul ezer más a vérnyomásunkra és az idegrendszerünkre ható inger ér a színek mellett.

Lehet, hogy egy étterem belső építészeti megoldásainál felhasználhatóak ezek a kutatási eredmények, de a weboldalak esetében el lehet felejteni őket. A színek által keltett érzelmi hatások szempontjából sokkal fontosabbak azok a láthatatlan jelentés-tartalmak, amelyeket kultúrától függően társítunk a színekhez.

A színek jelentése

 

Színek érzelmi tartalma

Egy szín érzelmi tartalma

 

A Pantone az elmúlt évekhez hasonlóan ismét, ezúttal egy színpárost választott a 2021-es év színeinek.

Több mint 20 éve a Pantone Év színe több iparágban is befolyásolta a termékfejlesztést és a vásárlási döntéseket, ideértve a divatot, a lakberendezési tárgyakat és az ipari formatervezést, valamint a termékek csomagolását és a grafikai tervezését.

Az Év Pantone színe kiválasztási folyamat átgondolt mérlegelést és trendelemzést igényel. Évente a válogatásra a Pantone színszakértői, a Pantone Színintézet fésülgetik a világot, és új színhatásokat keresnek. Ez magában foglalhatja a szórakoztatóipart és a gyártásban lévő filmeket, az utazó művészeti gyűjteményeket és az új művészeket, a divatot, a formatervezés minden területét, a népszerű utazási célpontokat, valamint az új életmódot, a játékstílusokat és a társadalmi-gazdasági körülményeket. A hatások származhatnak olyan új technológiákból, anyagokból, textúrákból és hatásokból is, amelyek hatással vannak a színre, a releváns közösségi média platformokra, sőt a közelgő sporteseményekre, amelyek világszerte felhívják magukra a figyelmet.

Az elmúlt évek színei

A 2021-es év színe – halvány szürke és élénk napsárga

A 2020-as év minden szempontból egyedi, példa nélküli évnek számít, óriási globális kihívással kell/kellett szembenéznie az egész világnak. Nem véletlen, hogy az új év színét is az erő és a remény hívta életre. A Pantone így határozta meg a választását:

„a két szín házassága az erő és remény üzenetét hordozza, hiszen a két szín együtt egyaránt felemelő és emlékezetes”

Színinspirációk

Az év színei 2021-ben a Pantone szerint - Katusa design

 

Megvannak a 2021-es év színei! Mutatjuk, hogy milyen érzéseket fejezhetsz ki velük

Irigység és szürkeség – tényleg ezek lesznek az év színei 2021-ben? - FashionStreetOnline.hu

Sárga & szürke – Így mutatnak jól 2021 Pantone színei az esküvődön

CARIUMA Releases Pantone Color of the Year 2021 Sneakers

Pantone Colour of the Year - 2021 - Belle & Bloom

Pantone Color of the Year 2021 in a Nutshell | SampleBoard Blog

Pantone Colour of the Year 2021

Illuminating e Ultimate Gray, i colori Pantone 2021 | La gatta sul tetto