You are currently viewing Vállalkozásom első éve

Vállalkozásom első éve

Vállalkozásom első éve

Ez az írás egy kicsit más lesz, mint az eddigiek. Ezúttal a saját tapasztalataimról, a vállalkozás elindításáról, valamint a szembe jövő nehézségekről és sikerekről olvashattok. Igyekszem nem hosszúra ereszteni ezt az írást.

Nos, hol is kezdjem? A legegyszerűbb, ha az elején.

2021 év eleje

Megfogalmazódott a gondolat, hogy ami eddig hobbi szinten ment, azt komolyabban kellene csinálni, amiből idővel fel lehet építeni egy brand-et. Úgy gondoltam ehhez vállalkozni kell, így belevágtam.

Bár eddig is tudtam, de jobban utánajárva szembesültem azzal a ténnyel, hogy ebben a szakmában nagyon sokan vannak, sokan sokféleképp gondolkodnak, vannak kiváló szakemberek, nehéz lesz kiteljesedni és az élbolyba bekerülni, hogy azt mondhassam: ’azta, folyamatosan jönnek a megbízások, alig győzöm.

Ekkor már volt egy komoly megbízásom, épp egy webshopot építettem egy ügyfélnek, előtte már pár honlapot megterveztem, kiviteleztem, pályázatokon logókat terveztem, illetve egyéb grafikai munkákat is végeztem. Szerencsére így ezeket már referenciaként fel tudtam használni a weboldalamon <itt meg is nézheted őket>, így volt már némi tartalom, amivel el tudtam indulni.

Ekkor jött a neheze és a kérdések…

Honnan lesz ügyfelem? Mekkora összeget tudnék elkérni az elkészített munkámért? Mikor lesz időm mindezt másodállásban megcsinálni? Hogyan egyeztetem mindezt össze a családi élettel?

Mielőtt a kérdésekre válaszolnék, még egy fontos dolog. A konkurenciákat elemezve és a különböző FB csoportokban információkat keresve valamint a megannyi hozzászólást és szakmai megközelítést olvasva világossá vált, hogy rengeteget kell még tanulnom és fejlődnöm mind a vállalkozásmenedzselés, mind a szaktudás terén is. – Egyébként is mindig van hová fejlődni, de egy ilyen dinamikusan változó világban folyamatosan követni kell a trendeket és az újdonságokat. –

Na jó elég a rizsából, térjünk vissza a lényegre. A kérdések és a válaszok.

Honnan lesz ügyfelem? -> még nem tudom

Mekkora összeget tudnék elkérni az elkészített munkámért? -> utánajárok, elemzek

Mikor lesz időm mindezt másodállásban megcsinálni? -> este, hajnalban, vonaton, stb.

Hogyan egyeztetem mindezt össze a magánélettel? -> nehezen, de kompromisszumokkal, szerencsére a család támogat és segít mindenben.

Időközben kész lett a webshop az ügyfélnek, elkészült a saját honlapom, FB oldalam, szakmai fórumokat böngésztem, gyakoroltam, este dolgoztam, vonaton tanultam, hirdettem, jöttek a megkeresések, grafikákat készítettem, logót terveztem, szépen lassan elindult, amit szerettem volna.

Most, hogy már eltelt egy év, okosabb lettem, rutinosabb, tapasztaltabb, felszedtem némi vállalkozás menedzseléséhez szükséges információt, idén pedig az a cél, hogy tovább fejlesszem a brandemet…